Rita de Bruijckere
Fotografe

“Als pareltjes zo mooi…”
… dat is wat ik nastreef in mijn foto’s. Ik probeer gebeurtenissen te registreren, die in de vluchtigheid van het leven anderen ontgaan.

Rita de Bruijckere
Fotografe

“Als pareltjes zo mooi…”
… dat is wat ik nastreef in mijn foto’s. Ik probeer gebeurtenissen te registreren, die in de vluchtigheid van het leven anderen ontgaan.

Over Pareltjes Fotografie

“Als pareltjes zo mooi…”
… dat is wat ik nastreef in mijn foto’s. Ik probeer gebeurtenissen te registreren, die in de vluchtigheid van het leven anderen ontgaan. Dat is geen gave; het is een combinatie van scherp observeren, oog voor detail hebben en het goede moment afwachten om te klikken. Vooral mensen in hun meest pure vorm, dus niet geposeerd, vind ik fantastisch om vast te leggen.

Het woord ‘Pareltjes’ is ook een verwijzing naar mijn naam. Officieel is Rita een vleivorm van Margareta, wat afgeleid is van het Griekse Margarit, hetgeen ‘parel’ betekent. Oorspronkelijk is het waarschijnlijk een Babylonisch woord: mr galliti `dochter van de zee’ of `een kind van licht’, beide in verband met het geloof van de oude Perzen dat oesters ’s nachts omhoog kwamen om de maan te aanbidden. Als zij het wateroppervlak bereikten, openden zij hun schelpen en namen een druppel dauw op. Door de stralen van de maan veranderde de druppel dauw in een parel (Sleigh & Johnson).

Zolang ik mij kan herinneren, maak ik foto’s. Ik vond het fototoestel van mijn moeder heel erg fascinerend en soms mocht ik er als jong meisje een fotootje mee maken. Met de camera’s van toen was dat een lastige opgave!

Zodra ik mijn eigen geld verdiende, kocht ik in eerste instantie simpele compactcamera’s. Op mijn vele fietsvakanties werden tientallen rolletjes volgeschoten met als doel de herinnering vast te houden. Maar tegelijkertijd probeerde ik toen al na te streven dat mijn foto’s gebruikt zouden kunnen worden als ansichtkaarten. In 2010 begon ik het serieuzer aan te pakken door de aanschaf van een spiegelreflexcamera. Sindsdien bekijk ik mijn omgeving met andere ogen. Ik probeer omstandigheden net even anders vast te leggen dan dat met het blote oog wordt gezien: de emotie bij mensen en dieren, het overweldigende van de natuur, een creatieve inslag bij voorwerpen, het ongerepte bij kinderen in hun spel. Stuk voor stuk moeten mijn foto’s pareltjes worden.

Opdrachten
In maart 2015 heb ik Pareltjes | Fotografie opgestart. Vrijwel meteen kwam ik in contact met We-Link voor wie ik jarenlang grote sportevenementen heb georganiseerd, zoals de Rokjesdagloop in Amsterdam, de Mud & Water Challenge op het eiland van Maurik, de Airborne Freedom Trail en de Rabo Bridge-to-Bridge Run in Arnhem. Geweldig om te doen.

Ik heb echter geen speciale voorkeur voor bepaalde opdrachten. Ik ben een alleskunner en snel enthousiast. De (life) events zijn mooi om te doen omdat er weinig wordt geposeerd en ik vooral datgene wat gebeurt, met sfeerfoto’s kan en mag vastleggen. Mensen moeten zo min mogelijk in de gaten hebben dat ik er met een camera rondloop. Spontaniteit is hierbij het toverwoord. Tevens fotografeer ik religieuze gebeurtenissen, zoals het kerkelijk huwelijk, de Eerste Communie en het Vormsel. Voor afscheidsfotografie heb ik een aparte website: www.uitvaarten.pareltjesfotografie.nl.

Ook voor bedrijfsfotografie, bijvoorbeeld omdat u foto’s wenst voor uw website, kunt u bij mij terecht. Dit kunnen zowel sfeerfoto’s van uw activiteiten als van uw pand zijn, maar natuurlijk ook zakelijke portretten, die ik bij u op locatie maak.

Studio

Ik heb de beschikking over een eigen studio en houd ervan om hier met het licht te spelen zodat ik mijn modellen op een originele manier vast kan leggen.

Het adres van de studio is:
Havenkade 6a
3341 LB  HENDRIK-IDO-AMBACHT
* Ik ben hier alleen op afspraak.