• Rita de Bruijckere
    Rita de Bruijckere Fotografe

    “Als pareltjes zo mooi…” dat is wat ik nastreef in mijn foto’s. Ik probeer gebeurtenissen te registreren, die in de vluchtigheid van het leven anderen ontgaan.

beller-brownie-camera

Over pareltjes fotografie

“Als pareltjes zo mooi…”
… dat is wat ik nastreef in mijn foto’s. Ik probeer gebeurtenissen te registreren, die in de vluchtigheid van het leven anderen ontgaan. Dat is geen gave; het is een combinatie van scherp observeren, oog voor detail hebben en het goede moment afwachten om te klikken. Vooral mensen in hun meest pure vorm vind ik fantastisch om vast te leggen. Om die reden vind ik het fotograferen van evenementen zo leuk om te doen. Het maakt niet uit welk soort evenement het is; elk evenement laat immers mensen zien die gepassioneerd bezig zijn hun talenten te tonen en daar vol voor gaan. De emotie die dat oproept; dat wil ik vastleggen. Daar hou ik van.

Maar het woord ‘Pareltjes’ is ook een verwijzing naar mijn naam. Officieel is Rita een vleivorm van Margareta, wat afgeleid is van het Griekse Margarit, hetgeen ‘parel’ betekent. Oorspronkelijk is het waarschijnlijk een Babylonisch woord: mr galliti `dochter van de zee’ of `een kind van licht’, beide in verband met het geloof van de oude Perzen dat oesters ’s nachts omhoog kwamen om de maan te aanbidden. Als zij het wateroppervlak bereikten, openden zij hun schelpen en namen een druppel dauw op. Door de stralen van de maan veranderde de druppel dauw in een parel (Sleigh & Johnson).

Zolang ik mij kan herinneren, maak ik foto’s. Ik vond het fototoestel van mijn moeder heel erg fascinerend en soms mocht ik er als jong meisje een fotootje mee maken. Met de camera’s van toen was dat een lastige opgave! Diezelfde fascinatie voor mijn camera vind ik terug bij mijn dochters Rozemarijn & Cathelijn. Zij doen niets liever dan met mijn camera om hun nek mooie momenten vast te leggen.

Zodra ik mijn eigen geld verdiende, kocht ik een camera. Simpel in de bediening was toen het toverwoord. Op mijn vele fietsvakanties werden tientallen rolletjes volgeschoten met als doel de herinnering vast te houden. Maar tegelijkertijd probeerde ik toen al om zodanig positie te kiezen dat sfeerfoto’s gebruikt zouden kunnen worden als ansichtkaarten. Op mijn groepsreis naar Mexico/Belize/Guatamala in 2001 werd ik ‘Rita Klik’ genoemd. Niets van al dat moois wilde ik missen. Juist door zoveel foto’s te maken, heb ik toen de ware schoonheid van deze bijzondere reis gemist, vrees ik. Ik bekeek de bezienswaardigheden immers continu vanachter een lens. Een jaar of zeven geleden kocht ik een spiegelreflexcamera zonder goed te weten wat ik ermee ging doen. Door de cursussen die ik daarna heb gevolgd en de fotoclub die daaruit volgde, had het virus mij te pakken. Sindsdien bekijk ik mijn omgeving met andere ogen. Ik probeer omstandigheden net even anders vast te leggen dan dat met het blote oog wordt gezien: de emotie bij mensen en dieren, het overweldigende van de natuur, een creatieve inslag bij voorwerpen, het ongerepte bij kinderen in hun spel. Stuk voor stuk moeten mijn foto’s pareltjes worden.

Ik ben lid van twee fotoclubs, namelijk van FOOM (Fotoclub Oude Maas) in Hendrik-Ido-Ambacht/Zwijndrecht, waarvan ik ook mede-oprichter ben én van het Fotogenootschap Schoenmakers en Van Roon (FGSR) in Zoetermeer waar ik als ‘bekwaam genoot’ tot toe mocht treden.

Inmiddels ben ik gespecialiseerd in evenementen, met name auto- en sportevenementen. Op deze website zijn er wat voorbeelden van te vinden. Op mijn Flickr-pagina’s (deze en deze) zijn albums te vinden van verschillende evenementen, die ik al dan niet in opdracht heb gefotografeerd.

Daarnaast bied ik voor kinderfeestjes een totaal programma aan waarbij de glamourshoot het hoogtepunt is. Elke keer weer verbaas ik mij erover hoe enthousiast kinderen zijn om te poseren. Geen pose is hen te veel; ze beschikken op zo’n moment over een onuitputtelijke energie. Meer hierover is te vinden onder het tabblad ‘Glamourshoots’.

In het ‘dagelijks leven’ ben ik eigenaar van ‘Pareldigma | Informatiemanagement’ (www.pareldigma.nl) en werk ik in opdracht als zelfstandig senior-adviseur/project-/interimmanager/docent/ trainer/coach op het gebied van informatiemanagement.

Start typing and press Enter to search